Zašto dopustiti svojoj bebi da se zamusa? Imamo 6 razloga

Moguće vrijeme čitanja 3 minute

Natrag na blog

Bilo iz smiješnih videa ili vlastite kuhinje, prizor beba koje jedu svima nam je dobro poznat. Često uključuje izvrnutu zdjelu umjesto šešira, frizuru od špageta, mrkvu u nosnici i najširi musavi osmijeh. Ono što je za tebe malo više čišćenja, za bebu je sastavni dio učenja i razvoja. Dopusti joj da se samostalno sukobi s hranom – evo i zašto:

1. Uči vještinu žvakanja
Vještina sisanja bebama je urođena, no isto se ne može reći za žvakanje. Bebe moraju naučiti izboriti se s hranom. Dio tog procesa je i guranje ručica u usta, kako bi tamo zadržale hranu i uspješno je progutale. Jednom kad savladaju kašice, spremne su za krutu hranu – i prava zabava može početi.

2. Razvija motoričke vještine
Projektili hrane koji lete po stanu možda ti se čine kao ogroman nered, ali ono što gledaš zapravo je kompleksno učenje. Naime, dok prstićima hvata hranu i prinosi je ustima, tvoja beba uči o svom okolišu i kontroli vlastitog tijela. Nema veze ako sadržaj tanjura završi po podu, na stolu ili u bebinom krilu – učenje je težak posao.

3. Potiče senzornu integraciju
Znaš onaj osjećaj kad dlan uvališ u tanjur pirea i razmažeš ga po licu?
Vjerojatno ne, ali tvoja beba zna – i pohranjuje sve te informacije. Samostalnim papanjem beba uči o promjenama u teksturi i obliku hrane, kako se mijenja u ruci i u ustima, kako izgleda zgnječena ili bačena na pod...
Mama, izdrži!

4. Uči korištenju pribora za jelo
Kad ti beba savlada jedenje rukama, još je rano da se poveseliš – slijedi vam učenje korištenja pribora za jelo. #funtimes
Započnite s kašastom hranom koju je lakše zgrabiti žlicom. U početku će i ona letjeti posvuda (žlice su odlični katapulti!), ali kako beba bude rasla, zrak oko tebe bit će sve čišći, a tanjuri sve prazniji.

5. Uči se ponašati za stolom
„Ne bacamo hranu na pod!“
Iako ti se čini da se non-stop ponavljaš i kupiš hranu s poda, s vremenom će se i to pokazati korisnim. Bebe sve upijaju, zato pokaži svojoj da su obroci najbolje vrijeme za socijaliziranje i druženje s obitelji.

6. Stvaranje pozitivnih stavova prema hrani
Borba za žlicu, guranje hrane u usta i konstantni pokušaji čišćenja stvaraju negativne asocijacije na hranjenje. Umjesto toga, neka vam zajedničko papanje, hranjenje i musanje bude posebno iskustvo – nešto što dijelite samo jedna s drugom.

Kako bismo vam u tome pomogli, osmislili smo prvu personaliziranu ekuharicu za tvoju bebu.

Za ovih 10 zdravih, brzih i finih recepata neće ti trebati 3 h, pećnica na 180°, ni egzotični začini s Pinteresta.
U gužvi si, znamo.
Zato smo se potrudili maksimalno ti olakšati život i uštedjeti vrijeme.
Za njihovu pripremu bit će ti dovoljno nekoliko zdravih sastojaka, do pola sata vremena i trunčica energije za miksanje.
Najozbiljnija posljedica: Jedna sita beba i sretna mama.

BESPLATNO PREUZMI ODMAH

Sljedeći članak
[Nevolja na kvadrat] 6 najkreativnijih spački braće i sestara koje si ikad čula
Snovotvorka Antonela
Moguće vrijeme čitanja 3 minute
Kolačići (cookies) nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje kolačića. i