[TATINA STRANA PRIČE] Pismo meni prije nego sam postao tata

Moguće vrijeme čitanja 8 minuta

Natrag na blog

Što je sve potrebno za jednu bebu?
Prema najslađoj kuharici na svijetu, „Kako sam došao na svijet?“, prvi sastojak je jedan tata.
No njega ne možeš naći iza bilo kojih vrata!
Pokucali smo na mnoga prije nego smo našli Domagoja Kneževića, blogera, novinara, turističkog vodiča i sasvim posebnog tatu triju djevojčica. Pitali smo ga kako je to biti jedan od ključnih sastojaka za bebu. Ne jednu, nego čak tri komada!
Umjesto odgovora, napisao je pismo sebi prije nego je postao tata:

"Prekjučer navečer uspavljivao sam najmlađu kćer i koliko god da je ta naša petogodišnjakinja hiperaktivna i prepuna energije – navečer je najslađa.

Onako umorna legne u krevet i čeka svoju dozu razgovora ili priču. Kako kada, a sve ovisi o raspoloženju te večeri.

Ponekad znamo voditi baš jako ozbiljne razgovore – o tome što će biti kad odraste, koji će joj predmet biti najdraži u školi, životinjama, svemiru. Bez obzira što je treće dijete po redu i što sam već dugo roditelj i dalje se ne mogu načuditi mašti i idejama koje se vrte u tim malim glavama.

Ako ne razgovaramo – čitamo. Ja čitam, a ona k'o spužvica upija, propituje, sve je zanima. Priče su tu od velike pomoći jer u pričama postoje odgovori na sva znatiželjna pitanja. Pa čak i na ono pitanje od kojeg pomalo strepe svi roditelji: Tata, kako sam ja došla na svijet? Odgovore na sva pitanja koliko god ona kompleksna bila možeš pronaći u knjizi. U nekoj lijepoj priči, bajci… pa onda riječ po riječ, riječ po riječ – dok ne čuješ samo ujednačeno disanje i onaj prekrasan osjećaj koji kod roditelja može izazvati samo slika vlastitog djeteta kako blaženo spava.

Sretan si, zadovoljan, ispunjen.

Ta jedna mirnoća i ljepota trenutka potaknu te na razmišljanje – želio ti to ili ne. Prije svega o djeci. I prvoj i drugoj i trećoj kćeri. Punih petnaest godina prošlo je otkad sam po prvi puta postao otac i sada s ovim odmakom od petnaest godina razmišljam o tome što bih poručio sam sebi prije nego što sam postao otac. Kao u onoj rečenici koju ponekad izgovaramo: „da su mi sad one godine, a ova pamet“. Dodao bih još – i iskustvo.

Ne postoji pravi trenutak
Nema pravog trenutka koji je idealan za postati otac. Gotovo je nemoguće posložiti život i svakodnevicu na neki željeni način i reći sam sebi – „da to je sada to – idemo raditi na bebi“.
Takav se trenutak neće dogoditi jer uvijek postoji nešto i uvijek će se pojaviti još onaj jedan – ali.
Nema ali – koji god da bio trenutak u kojem ćeš po prvi puta postati otac – jedini je ispravan. U to će te uvjeriti onaj jedan preuzvišeni osjećaj kad svoje dijete po prvi puta uzmeš u naručje, poljubiš ga i duboko u sebi pohraniš taj vaš trenutak. Sasvim dovoljno.

Drugo stanje tvoje bolje polovice se s razlogom zove „drugo stanje“
Priče o podivljalim hormonima u trudnoći o kojima si čitao nisu mit. Istinite su od prvog do zadnjeg slova. U kompletu idu i česte promjene raspoloženja pa budi spreman na to da ćeš u jednom trenu dok gledaš neku komediju sa svojom dragom skoknuti do kuhinje po novu dozu grickalica, ostaviti nju vedru i nasmijanu, ali dok se vratiš ona plače.
I te epizode se učestalo ponavljaju, od euforije i veselja do poplave suza, a razlog može biti apsolutno nebitan. Nisi promijenio žarulju u kuhinji, poštar je donio paket danas umjesto jučer, reklama za mačju hranu na TV-u. Bilo što.
Ne preispituj zašto i kako. Ne pametuj. Ne analiziraj. Samo šuti i budi joj potpora.

Dvojbe oko toga ići ili ne ići na porod – nema
Sigurno ćeš se to barem jednom pitati jer ako nećeš ti – ona će. U današnje vrijeme tehnologije i dostupnosti informacija mislim da dodatna pitanja o porodu ne bi trebao imati nitko. Nemoj niti ti. Zna se što je porod i kako porod izgleda. Ionako ćeš stajati uz uzglavlje i biti tu. I to je sasvim dovoljno. Zbog nje, zbog sebe, zbog djeteta, a ako misliš da ti je teško, sjeti se samo kako je njoj. Porod može trajati duže ili kraće – nema pravila, ali ti si tu. Uz nju. Zajedno očekujete plod vaše ljubavi, a kada čuješ prvi plač svog djeteta i pogledaš u to svoje malo čudo – ti si kralj svemira.
I ono najvažnije – ti si otac. Ne samo otac. Postao si tata.
Svatko može biti otac, ali ne može svatko biti tata.
Nek' te ne bude strah prerezati pupkovinu.
Koliko god da se priča o tome kako muškarci moraju biti „tough“ – ne moraju. Muškarci smiju plakati. Budi najpekmezastiji pekmez, dozvoli emocijama da te ponesu. Lakše je.
Ej, ti si tata.

Djeca će te promijeniti
I ne samo tebe, promijeniti će i tvoju suprugu. Vas.
Čak i danas mi je potpuno neobjašnjivo kako će te to djeca promijeniti. Na koji to točno način?
Ne znam, ali hoće. I te promjene će biti na bolje i svidjet će ti se taj novi ti. Djeca na jedan način popune taj neki vaš prostor, tu neku vašu kemiju jer odsad više niste sami. Ima vas više.
I te promjene doći će sa svakim novim djetetom, ali nemoj se bojati jer razloga za strah nema. Te promjene su uvijek pozitivne. I trajne. One su tu zauvijek i to je bogatstvo roditeljstva.
Ne moraš biti u strahu ni kad u vašu obitelj bude dolazilo drugo ili treće dijete. Normalno je malo se bojati, ali sve će biti u apsolutno najboljem mogućem redu. Keep calm.

Uz djecu budi spreman na sve
U onom trenutku kad postaneš tata zaboravi na sve ono što je bilo prije. Prioriteti se iz temelja mijenjaju i centar svijeta postaje dijete. Zaboravi na sva ona neka svoja zadovoljstva, hobije, košaricu s dečkima… Ti si nebitan jer bitno je dijete. I to je milijun i osam stotina tisuća posto tako. Možda nisi bitan sam sebi, ali preuzimaš ulogu života jer svom djetetu si najbitniji. Uzimaš glavnu ulogu – ulogu oca i budi spreman na sve jer zajedno sa svojim djetetom glumiš u svim žanrovima. Akciji, komediji, drami, mjuziklu…
Ne zaboravi ni na svoju super junakinju – i tvoja žena u istom je filmu.

Stvarajte vlastite snove
Uživaj u njima dok su još jako mali i ovisni o tebi. Kad si tata vrijeme zaista brzo leti i nećeš se niti okrenuti, a oni će već krenuti u vrtić, osnovnu školu, srednju školu. Postanu veliki i roditelji im više nisu tako „jako bitni“. Ponekad će te se i sramiti, ali ok – i ti si se ponekad sramio svojih roditelja. Ne opterećuj se time. Možda ćeš slušajući sebe dok držiš prodike svojoj djeci u sebi vidjeti svog starog ili staru. Ne boj se – to je normalno koliko god bilo čudno.
I da, odgovori na dječje rečenice: „Tata – ja bi nešto slatko.“ i „Tata – meni je dosadno.“ i dalje su: „Uzmi jabuku“ tj. „Čitaj knjigu“.
To se nikad neće promijeniti.
Budi uz njih kad god im je potrebno. U svim lijepim i manje lijepim trenucima.
Opusti se, glupiraj se s njima, sanjaj s njima, napravite neku svoju tvornicu snova, furajte neki svoj film.
Uživajte u svakom zajedničkom provedenom trenutku jer biti tata najljepši je mogući osjećaj na svijetu."

BONUS! Kao ponosni tata triju curica s 15-godišnjim iskustvom, otkrit ću ti svoju tajnu. Točnije, spas za sve one „Tata, meni je dosadno!“ trenutke.
Postoji personalizirana priča o obitelji, samo vašoj.
Uspješno animira svakog klinca.
Provjereno raznježuje svakog tatu.
Ne budi tough guy - zaviri među njene personalizirane korice što prije.

BESPLATNO PRELISTAJ ODMAH

Sljedeći članak
[HELP WANTED] Traži se novi pomoćnik Djeda Mraza!
Admin Bloger
Moguće vrijeme čitanja 4 minute
Kolačići (cookies) nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje kolačića. i