Prvi Božić s bebom u domu Marijane Batinić

Moguće vrijeme čitanja 6 minuta

Natrag na blog

Vjerujemo kako ti je lice naše sugovornice već dobro poznato. Zapravo, sigurni smo da Marijanu Batinić poznaješ kao pristupačnu i uvijek nasmijanu voditeljicu koja osvaja svojom dobrom energijom.
Ta vesela Splićanka u rujnu je po drugi put postala mama djevojčice. A budući da je Božić već toliko blizu da polako osjećamo i miris borovih iglica, zanimalo nas je kako će njena malena Roza provesti svoj prvi čarobni blagdan. Usput, otkrij i voli li mama Marijana više umjetni ili pravi bor, a i koji je to božićni poklon koji je uvijek željela, a nikada nije dobila.

1. Jesi li gunđalo Grinch ili veseli vilenjak?
Kako koje godine... Unatoč izazovnim vremenima u kojima živimo, nikad nisam bila sretnija, pa samim time i nikad bliže vilenjaku.

2. Koje je tvoje najdraže „božićno“ sjećanje iz djetinjstva?
Tradicija kupovanja bora, mahovine, ukrašavanje jaslica. S tatom sam svake godine izrađivala štalicu za malog Isusa, a s mamom nakuhavala razne delicije i pekla kolače. Mirisi doma za blagdane su nešto što nikad neću zaboraviti. Mama i tata, hvala vam na tome! Javno im se zahvaljujem za predivne uspomene na djetinjstvo. Kad bih samo djelić atmosfere uspjela prenijeti svojoj djeci, bila bih presretna.

3. Kako ste ti, Matej i Ena do sada slavili Božić? Imate li neku obiteljsku božićnu tradiciju koje se držite?
Nismo još podlegli umjetnom božićnom drvcu, unatoč tome što volimo da nam je dom okićen tijekom čitavog prosinca. Veliki je gušt s Enom birati jelku ili bor, s njom raspravljati oko veličine i izgleda... Jednom kad kupiš umjetni, više nema te čarolije.

4. Koja je vaša najdraža božićna priča koju čitate, film koji gledate ili pjesma koju najglasnije pjevate?
U našoj obitelji sve su žene potajno htjele biti pjevačice. I inače pjevamo po cijele dane, a u ovo doba godine, kad se sastanemo, prava smo ženska klapa. I splitska druženja s prijateljicama pretvore se u višeglasno “zavijanje”.
Što se najdraže priče tiče, može li biti ljepša od one “Kako je Roza došla na svijet?”
Poklonila sam svojim djevojčicama ovu personaliziranu bajku i tako im pružila mogućnost otploviti u svijet mašte u kojem su one glavni likovi. Njihova imena zauvijek su utkana u prekrasnu priču... Zar to nije čarolija?

5. Imate li u obitelji tradiciju međusobnog poklanjanja poklona?
Malo i pretjerujemo u količini poklona, a ne možemo dočekati jutro, pa ih otvaramo na Badnjak.

6. Ako da, kako ti rješavaš problem s inspiracijom oko odabira poklona?
Jako me umara kupovanje darova. U načelu, ne podržavam shopping-maniju, ali ne mogu odoljeti. Baš se potrudim oduševiti najmilije.

7. Koji poklon si htjela, a nikada nisi dobila?
Htjela sam piano, a dobila veliki sintesajzer. Kao mala sam svirala klavir i orgulje, ali glasovir je roditeljima ipak bio prevelik zalogaj. Za curicu u osnovnoj školi kojoj je sviranje bilo samo jedna od zanimacija, sintesajzer je bio primjereniji. Danas više ne sviram, ali još uvijek mi je želja imati ga u svom domu.

8. Je li ti se ikad dogodila nekakva božićna „katastrofa“?
Srećom, samo zagorjeli kolač i presoljeni bakalar.

9. Čemu se najviše veseliš na Rozin prvi Božić? Planirate li ga nekako posebno obilježiti?
Svaki odlazak u Split za mene je poseban doživljaj, nadam se samo da će se zdravstveno stanje nacije popraviti i da ćemo imati Božić na kakav smo naviknuli.

10. Možeš li nam možda otkriti tajnu – planirate li neki poklon kao uspomenu na Rozin prvi Božić?
Odabir poklona, odnosno izradu ću prepustiti starijoj kćeri. Mi ćemo joj samo pomoći u realizaciji.

11. Kako bi izgledao tvoj savršeni Božić?
Baš kakav sam imala prošle godine, uz naravno novog člana obitelji. Voljela bih još da su mi bake i djedovi tu... Od ove godine nemam više nikog od naših starih. Nedostaju mi, ali to je život.

12. Što bi voljela da Rozi i Eni jednog dana ostane u sjećanju kada se sjete Božića koje su slavile kao djeca?
Zajedništvo i toplina doma. Voljela bih da se sjećaju kako smo zajedno pekle kolače, kuhale stare obiteljske specijalitete, ukrašavale naš dom, pjevale božićne pjesme. Iako je pravo dijete s mora, koje cijelo ljeto boravi u Dalmaciji, mojoj Eni je najdraže razdoblje u godini upravo Advent.

13. Što ćeš zaželjeti za Božić ove godine?
Zvučim kao na izboru za miss, ali u 2020. želje su mi usmjerene globalno. Zaželjela sam zdravlje čitavom svijetu, da se konačno riješimo koronavirusa i da ne moramo više nikad “plesati” s njim. Da konačno mogu grliti roditelje, prijatelje, da se život vrati na staro. Ovo “novo normalno” je sve samo ne normalno.

Uz stihove božićnih pjesama koji nam već danima izlaze iz radija, pridružujemo se Marijaninim božićnim željama i toplo se nadamo da će sve tvoje želje biti ostvarene.

A ako se još pitaš što pokloniti svom najmanjem članu obitelji ili možda baš želiš rasplakati muža na božićno jutro say no more - riješili smo te muke pronalaska poklona. Naša personalizirana priča "Kako sam došao na svijet" bit će najveća zvijezda Božića.

PRELISTAJ KNJIGU KOJU MARIJANA OBOŽAVASljedeći članak
Kako dočekati Novu godinu s bebom? Imamo 7 nezaboravnih načina
Snovotvorka Marija
Moguće vrijeme čitanja 3 minute
Kolačići (cookies) nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje kolačića. i