Pomozi djetetu pronaći svoj glas

Moguće vrijeme čitanja 5 minuta

Natrag na blog

Maloj sireni vještica oduzme glas. Ne ljepotu, niti divnu crvenu kosu, nego baš glas. Zašto? Zato što ju je, na simboličkoj razini, time učinila potpuno nemoćnom.

Glas je sredstvo borbe, zauzimanja za sebe. Glas je zvukovni zapis autentičnosti, samosvijesti i samopouzdanja.

Pa, kako pomoći djetetu da ga otkrije, razvije i sačuva pod navalom pohlepnih vještica? Imamo 7 zlatnih pravila, zato čitaj i pamti.

1. RECI MU OTVORENO: „VUK POJEDE DVA PRAŠČIĆA“
Samopouzdanje raste suočavanjem sa strahovima, zato nemoj svoje dijete baš uvijek čuvati od onog ružnog – razbij stakleno zvono i pokaži djetetu svijet kakav stvarno jeste – ni bijel ni crn, nego divno nijansiran.

Evo kako smo mi zadano načelo proveli u knjizi „Kako ću spasiti abecedu?“:

Izmislili smo Slovoždere! To su divovske gumice za brisanje – prava čudovišta koja PROŽDIRU malena slova. Strašni su i itekako stvarni, a jedini koji ih može pobijediti tvoj je klinac.

2. „ZRCALI GA“ DA RAZVIJE SVIJEST O SVOM POSTOJANJU
Svi mi volimo kad nam se druga osoba obraća našim imenom. Osjećamo se važnije, prihvaćenije, doživljeno. Postojim i važan sam, to je poruka koja mi je poslana ako mi se mama obraća imenom, ako me uvažava – a time postajem i samosvjestan.

Evo kako smo mi zadano načelo proveli u knjizi „Kako ću spasiti abecedu?“:

Vrlo jednostavno – personalizirali smo je. Kreirali smo knjigu koja razgovara s tvojim djetetom: postavlja mu pitanja, aktivira ga i prati njegov napredak kroz priču. Knjiga je svjesna djetetova postojanja – ona ga „zrcali“ tako što mu se izravno obraća. Od korice do korice, oslovi ga ukupno 46 puta!

3. UČI GA DA BUDE SVOJ
Svi smo mi malo pomaknuti. I upravo je to ono po čemu smo posebni. Nauči dijete da bude svoje, pred svima i u svakoj prilici. Jer jedino ako je autentičan, može biti i samopouzdan.

Evo kako smo mi zadano načelo proveli u knjizi „Kako ću spasiti abecedu?“:

U našoj su knjizi svi likovi odreda malo pomaknuti. Imaju svoj glas i itekako se usude izraziti. Tako naša guska gitaristica odluči svirati gitaru (iako nema uši, „to što joj nedostaju oba uha ne znači da nema sluha“), buba odluči naučiti voziti bicikl, a tvor Tvrtko oduči se baviti prodajom parfema.

Iako ne uspiju uvijek u svojoj namjeri, usuđuju se pokušati.

4. OSTAVI GA U PRIRODNOM OKRUŽENJU
Ok, znamo da su granice djetetu potrebne, a pravila se moraju poštivati i ne može baš sve na svijetu biti pretvoreno u igru, ali budi fleksibilna – što više i što dulje možeš, omogući djetetu boravak u njemu prirodnom okruženju. Baš kao i ti, dijete je samopouzdano dok radi ono u čemu je dobro – za njega su to igra i maštanje.

Evo kako smo mi zadano načelo proveli u knjizi „Kako ću spasiti abecedu?“:

Kreirali smo pustolovinu, a ne udžbenik. Tako slova nije potrebno naučiti, nego spasiti od strašnih Slovoždera, a dijete se mora uputiti na nezaboravno putovanje u daleku zemlju Abecedoniju.

5. RECI MU ODLUČNO: „OVO MOŽEŠ SAM“
Samopouzdanje raste ohrabrivanjem, a ne pohvalom. Zato zamijeni medvjeđu uslugu gigantskom prednošću. Podrži dijete, ali ga ne podcjenjuj. Može on to i sam.

Evo kako smo mi zadano načelo proveli u knjizi „Kako ću spasiti abecedu?“:

Ovo se zove odgovornost: naša knjiga TVOM mališanu povjerava zadatak spašavanja jedne čitave zemlje!

A ti si se brinula oko odvezane tenisice.

6. „PONAVLJANJE JE MAJKA SAMOPOUZDANJA“
Što više ponavljamo, sigurniji smo u svoja znanja i sposobnosti i raste nam samopouzdanje. Isti princip funkcionira i kod naših najmlađih.

Evo kako smo mi zadano načelo proveli u knjizi „Kako ću spasiti abecedu?“:

Naša knjiga obiluje ponavljanjima: svako slovo priča rimovanu pričicu sastavljenu oko dvaju motiva na to isto slovo (bubamarin bicikl, džemperov džep, hobotnica hokejašica...). Zatim slijedi usmeno ponavljanje – knjiga tvom mališanu postavlja zabavna pitanja o pričicama koje je čuo.

7. OHRABRI GA DA PROGOVORI ZA NEKOG DRUGOG
Tvoj će se glas još jače čuti ako ga posudiš nekom drugom, zauzmeš se za slabijeg koji treba pomoć. Zato ohrabri dijete da posudi glas onima koji ga nemaju, potiči ga na empatiju – i ona razvija njegovo samopouzdanje.

Evo kako smo mi zadano načelo proveli u knjizi „Kako ću spasiti abecedu?“:

Stanovnike Abecedonije, primjerice, tvoje dijete spašava od strašnih Slovoždera. Mali čitatelj najprije osjeti empatiju prema nedužnim, bespomoćnim slovima, a zatim kreće u borbu.

Za znanje i samopouzdanje.

AKO VEĆ NISI,

UPOZNAJ PRVU PERSONALIZIRANU KNJIGU S VOICEOVER TEHNOLOGIJOM:

NARUČI KNJIGU "KAKO ĆU SPASITI ABECEDU?"

SKINI BESPLATNU APLIKACIJU „SLOVARICA“ – iOS

SKINI BESPLATNU APLIKACIJU „SLOVARICA“ - ANDROID

Sljedeći članak
Brze uskršnje tortice za mamu i njenog slatkoljupca
Zasladite se vanili pisanicama slatkicama
Admin Bloger
Moguće vrijeme čitanja 3 minute
Kolačići (cookies) nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje kolačića. i