Najveći failovi: Kad Božić krene po zlu

Moguće vrijeme čitanja 6 minuta

Natrag na blog

Čini se da su razlozi zbog kojih Božić OBOŽAVAMO isti oni razlozi zbog kojih nas priprema blagdanskog ugođaja, pa čak i boravak u njemu, jednostavno IZLUĐUJE. Tako je to. Božić volimo, ali nas i umara. Priznajmo si, ponekad nas čak i razočara.

Zašto?

1. Muke po božićnim darovima

Ako si organizirana, ove muke počnu dosta rano – već negdje pred kraj rujna čak i kada naručiš najčarobniji božićni poklon. Ako si jedna od onih koja sve obavlja u posljednji trenutak, onda jurcaš po shopping centrima dan prije badnjaka. Ili na badnjak sami. Pa se razina stresa popne do neslućenih razmjera.

I kad sve to prođe, za djeda pronađeš pravi par vunenih čarapa, za muža gadget čiju svrhu ne razumiješ (ali se nadaš da će je on znati), za djecu set koji je najnovije ostvarenje dugog popisa želja – na red dođe zamatanje darova.

Pa, iako se potrudiš svojski, selotejp ipak viri sa rubova, a ona mašnica je puno bolje izgledala na DIY videu. Teško uzdahneš dok pokušavaš pokrpati rupe na šarenom papiru. Ne, niti ove godine ništa od titule vilenjakinje - prvakinje s odjela zamatanja.

2. Muke po kolačićima

Jedna od prvih asocijacija na Božić zasigurno su kolačići, hrskavi i slasni, čiji se miris lagano širi toplim domom i obavija nasmijana lica ukućana. Naravno da želiš to priuštiti svojoj djeci. Zato ne kupuješ kolače, nego se svojski potrudiš i izravno, na glavu, baciš u slastičarske vode.

Pa, čak i ako si iskusna na ovome polju, svejedno se dogodi da brašna bude više po podu nego na stolu, kolačići nerijetko ispadnu, ovaj, malko prehrskavi (čitaj: mogao bi nekome glavu razbiti njima), a umjesto nasmijanih i opuštenih lica svojih ukućana, gledaš u nered koji su napravili tvoji maleni asistenti i nadaš se da će onaj komad tijesta što se zalijepio za kauč ukloniti čudotvorno sredstvo od limuna, octa, ili tako nekog recepta iskusnih kućanica. Iako znaš da neće. Mrlja će, kako stvari stoje, krasiti kauč do Uskrsa.

3. Muke po dekoracijama

Svi smo to vidjeli. U filmovima. Kuća sjaji i blista, savršeno urešena jelka propinje se do stropa, svjetlost svijeća obasjava cijeli dom, jastuci na snjegoviće, šalice na sobiće – sve se savršeno uklapa i slika je idilična. Ali nitko uz božićni film ne daje upute. Trebali su napisati priručnik sa slaganja seta.

Jer: božikovina otpada, i nije je moguće fiksirati ni patafixom, svjećice nerjetko pregore, ili se ispostavi da nije moguće doći do utičnice, pa su po podu rasuti produžni kablovi. Djeci nikako nije jasno da onaj savršeno izglačani stolnjak na stolu ne smiju dirati rukama zamazanim od kolačića (pogledati prethodnu točku), a suprug nerijetko zaboravi ugasiti svijeću koja krasi stol pa te ujutro na stolnjaku, pored svih onih zvjezdica i snjegovića, dočeka i mrlja. I to ona od voska. Krasno.

4. Muke po Djedu Mrazu

Nakon čitanja personaliziranog pisma Djeda Mraza klinci najviše žele vidjeti Djedicu. Ne: neki klinci (oni malo veći) žele vidjeti Djedicu, dok drugi (oni manji) samo misle da ga žele vidjeti jer već pri prvom pogledu na stričeka s dugom bradom i u čudnom crvenom odijelu, počinju vrištati od užasa. No, baš krasno. Sve one muke koje si prošla dok si natjeravala svog brata/muža/prijatelja da se preruši u Djeda Mraza bile su uzalud. Jer, ni stariji klinci neće biti oduševljeni. A, ne. Oni će imati nekoliko tisuća pitanja: Kako je Djedica došao do nas skroz sa Sjevernog pola? Zašto sam u vrtiću vidio drukčijeg Djedicu? Mama, zašto Djedica ima tatin remen? Mama, ovaj me Djedica malo podsjeća na moga djeda?

5. Muke po okupljanju (harmonične) obitelji

Božić i obitelj. Obitelj i Božić. Pjesma. Toplina. Dobra hrana. Harmonija. Svi si to želimo. Zbog toga je, valjda, Božić i nastao. Da se okupimo. Da se družimo. Da se približimo jedni drugima. To te jako veseli. Zbog toga i radiš poseban umak za svog brata od-nedavno-vegana, pečeš i puricu i pečenku, jer je jedna baka Zagorka, a druga Slavonka, mijesiš pite, iako se ni s kolačima nisi proslavila. I onda dođe taj dan. Obitelj se okupi. Harmonija može započeti.
Ali, gle čuda: baka je na dijeti, djedu ne odgovaraju vunene čarape koje si kupila (postao je od nedavno alergičan), brat ne jede ništa osim algi, a djeca uopće nisu zainteresirana za pjevanje božićnih pjesama. Uza sve to, nitko nije primjetio tvoje rukom izrađene ukrase na božićnoj jelki. Sretan ti Božić.

6. No ipak...

Božićni duh je neuništiv. Ništa od navedenog ne može ga ugroziti. I zato, zagrli svoju djecu, obitelj i prijatelje, prigrizi onaj kolačić-kamen, opusti se i uživaj. Blagdanska čarolija nikad nas ne iznevjeri – ona se ušulja u svaki dom, bez obzira na to koliko smo uspješni bili u njezinom prizivanju...

P.S. Kako bi izbjegla muku #1 i omekšala muku #5 :

NARUČI NAJČAROBNIJI BOŽIĆNI POKLON (za jedno dijete)

NARUČI NAJČAROBNIJI BOŽIĆNI POKLON (za braću i sestre)Sljedeći članak
6 fenomenalnih činjenica o najpoklonu za braću i sestre
Admin Bloger
Moguće vrijeme čitanja 3 minute
Kolačići (cookies) nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje kolačića. i