Mama dvoje djece: „Sreća se množi, a zagrljaji moraju trajati jednako dugo“

Moguće vrijeme čitanja 7 minuta

Natrag na blog

Iako najposebniji na svijetu, majčinstvo nije nimalo lak zadatak. Kad je klinaca dvoje, balansiranje svakodnevnim obavezama i njihovim potrebama postaje pravi pothvat.

To zna i Teuta Mesaroš, vlasnica jednog od najpoznatijih zagrebačkih frizerskih salona i ponosna mama dvoje djece. Ispričala nam je kako joj se život promijenio nakon druge bebe, ali i što je dolazak malene seke značio za starijeg bracu.

1. Biti mama - opiši nam kako je to.

Biti mama je istodobno najljepše i najnapornije iskustvo. U jednom trenu te ispunjavaju, a u drugom crpe svu tvoju energiju.

2. Koji su najveći izazovi, a koje nagrade odgajanja dvoje djece?

Najveći izazovi su da za jednog i za drugog postoje ista pravila, te da i jednom i drugom postavim iste granice. Pritom su njih dvoje sasvim različiti karakteri i na potpuno drugačiji način doživljavaju istu stvar. Nagrada je ta što je sve puta dva - i umor, ali i zadovoljstvo i sreća.

3. Kako usklađuješ majčinstvo s redovnim poslovnim obavezama?

Najteže mi je, naravno, balansirati između posla i poslovnih obaveza te majčinstva i odgoja djeteta. Potrebno je puno znanja, vještina i vremena, a to je ono što nam danas svima kronično fali. S obzirom na to da imam svoj salon, logično je da provodim puno vremena na poslu. U dogovoru sa suprugom i mamom slažemo logistiku i dogovaramo tko kuha ručak, tko ih vodi u vrtić, a tko u park.

4. Što se promijenilo nakon dolaska drugog djeteta?

Puno se toga promijenilo. Osim što pažnja više nije usmjerena na jedno dijete, energija i koncentracija su udvostručene, što naravno više iscrpljuje. Ali negdje sam pročitala da se ljubav s drugim djetetom ne dijeli, već množi. Kad prođeš onaj strah “hoću li drugo dijete voljeti kao prvo “, stvarno bude tako. Kad se upoznaš i zbližiš s drugom bebom, shvatiš da je majčina ljubav bezuvjetna i da bez obzira na to koliko djece imaš, sve ih jednako voliš.

5. Kako je Nikolas, kao starije dijete, prihvatio Nadiu? Je li to bila ljubav na prvi pogled ili je ipak bilo potrebno neko vrijeme za uhodavanje? Ako je, koje "trikove" ste koristili kako bi ih zbližili?

Nikolas je imao nepunih 2 godine kada nam je stigla Nadia. Pripremili smo ga za njen dolazak, usmjeravali mu više pažnje. Provodila sam vrijeme nasamo s njim kako ne bi razvio osjećaj ljubomore prema njoj ili dobio dojam da mu je išta uskraćeno. On zbilja nije niti u jednom trenu pokazao ljubomoru, a onda je ona malo porasla i postala ljubomorna na njega!

Stalno pazim da im dajem jednako pažnje i vremena i da slučajno kod jednog zagrljaj ne traje dulje nego kod drugog.

7. Tko se tuče, taj se voli... Vrijedi li to i za tvoje mališane? 😊

Iako je između njih razlika svega 22 mj., različitog su spola i samim time se ne igraju ni vesele istim stvarima, Nikolas je u fazi super heroja i Lego kockica, a ona šljokica i bebica. On nju nikada nije udario jer se od početka postavio zaštitnički prema njoj. Također se zna zaigrati i sam sa sobom, što nju često ljuti, pa ga udari samo da bi privukla njegovu pažnju.

Najbolje se igraju kad se ja uključim i dodijelim im uloge, npr. kada se igramo restorana pa oni glume osoblje.

8. Kako rješavate njihove neslugasice? Rješavaju li to sami ili se morate umiješati?

Pokušavam se ne miješati u njihov odnos. Nekada sami riješe nesuglasice, a nekada se jednostavno moram umiješati, ali tada procijenim tko je prvi počeo i pokušavam biti maksimalno objektivna i pravedna. Uglavnom je to svađa oko neke igračke pa ako nisam sigurna tko je treba dobiti, uzmem je i od jednog i od drugog.

9. Kako najčešće provodiš vrijeme s djecom?

Provodimo ga u parku, volimo izlete i piknike u prirodi. A navečer prije spavanja čitamo knjige.

Budući da im oduvijek čitam, najdraža priča im je uvijek ona koja je trenutno aktualna. Nakon kazališne predstave o tri praščića, tu trenutno najviše vole. Vjerujem da će im knjiga Ptičji Eldorado biti iduća najdraža priča, s obzirom na to da su oni glavni junaci.

10. Bi li rekla da je sve bilo lakše s drugim djetetom?

Ja ipak mislim da to više ovisi o karakteru djeteta. Bez obzira na to što mi je bio prvo dijete, s Nikolasom mi nije bilo nimalo teško. Zahtjevno da, ali ne teško. Bio je jako dobra beba i zapravo smo odmah kliknuli. To je i bio razlog zbog kojeg smo se tako brzo odlučili na drugo dijete. Nadia je nakon godinu i pol dana postala puno zahtjevnija nego on u toj dobi. Zbog njenog karaktera bilo mi je puno teže postaviti joj granice i postići autoritet.

11. Što misliš da je najljepša stvar u njihovom bratsko-sestrinskom odnosu?

Najljepša stvar je zapravo ta da su oduvijek zajedno. Oni niti ne znaju kako je biti jedan bez drugoga jer imaju malu razliku i slične potrebe. Bez obzira na to koliko se puta porječkaju, na kraju se pomire i često udruže kada trebaju meni proturječiti.

Foto: Rajna Raguž

________________________________________________________________

Psssst! Začarobirali smo personaliziranu knjigu samo za tvoj duo. Više saznaj ovdje.

Sljedeći članak
Top 7 aktivnosti za nezaboravno ljeto tvojih mališana
Admin Bloger
Moguće vrijeme čitanja 4 minute
Kolačići (cookies) nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje kolačića. i