Evo kako pomoći djetetu da prebrodi strah od potresa

Moguće vrijeme čitanja 8 minuta

Natrag na blog

Riječ koja nam se svima trenutno najviše mota po glavi je nesigurnost. Osjećaj bespomoćnosti, straha i nelagode obilježio je ovu godinu i na svima nama ostavio trajne posljedice.
No, kao odrasle osobe imamo veću mogućnost informirati se i shvatiti svijet oko sebe, dok su naši maleni u ovim vremenima često ostavljeni po strani uz izliku da ih „ne želimo opterećivati“. Ipak, koliko god nam ponekad bilo teško i samima sebi trenutno objasniti događaje koje proživljavamo, naša je zadaća da ih pokušamo objasniti i djeci. Jer, jedino kroz naše riječi oni pronalaze smisao i razumijevanje.
Kako bismo vam olakšali tešku situaciju i pomogli nositi se s posljedicama koje potres ostavlja na psihičko stanje, izdvojili smo nekoliko savjeta psihologinje i psihoterapeutkinje Tijane Debelić.
Vjerujemo da će savjeti pomoći roditeljima i svima drugima koji sada kada je i njima teško moraju ostati pribrani zbog najmanjih.

1. Odrasli trebaju pokrenuti razgovor
Ponekad je kao roditelj najlakše prihvatiti dječju šutnju jer se ona može protumačiti na više načina. Možda sami sebi govorite da ako dijete šuti i ne pita, ono shvaća i sve mu je jasno. Djeca često ne znaju izraziti svoje osjećaje, a posebice ona najmlađa. Male se glavice povuku u sebe u trenucima traume koju ne mogu shvatiti i od njih tada ne možemo očekivati da nas pitaju za objašnjenje. Ako dijete ne postavlja pitanja to ne znači da ih trenutno nema na stotine i da se ne boji. Neka vas to ne prepadne. Nije potrebno da roditelji imaju sve odgovore. Bitno je samo da ih zajedno s djetetom pokušaju pronaći.
Djeca tako mogu umjesto verbalno svoje osjećaje pokazati kroz tjelesne reakcije. Tako, primjerice, u strahu od potresa mogu odbijati skinuti jaknu i cipele kada krenu na spavanje ili se mogu javiti noćna mokrenja. Takvo je ponašanje jasan pokazatelj straha.
Potres je prirodna katastrofa koju je nemoguće predvidjeti i kao takav izaziva velik strah. No, strah nas štiti od opasnosti tako da znamo kako reagirati i što napraviti, ali ne treba mu dopustiti da nas u potpunosti preplavi.

2. Uvijek budite iskreni i pokažite razumijevanje
Djeci je potrebna utjeha, a najpotrebnije im je znati kako im najbolju utjehu i zaštitu mogu pružiti upravo roditelji. Za djecu je roditeljsko krilo sigurno mjesto, a mama i tata osobe kojima mogu najviše vjerovati. Povjerenje koje djeca osjećaju prema roditeljima temelj je dobrog socioemocionalnog razvoja i iz tog je razloga bitno postaviti kvalitetne temelje i djetetu uvijek govoriti istinu – koliko god to teško bilo.
Ponekad je možda lakše izreći malu laž i tako djetetu objasniti složenu situaciju u kojoj ste se zajedno našli. U slučaju da dijete sazna istinu više neće znati kome vjerovati jer će se osjećati izdano od strane onih kojima najviše vjeruje. No, ako dijete i ne sazna što se uistinu događa i roditeljska laž prođe nezapaženo, uskraćena mu je mogućnost rasta i razvoja. Ono ne mora znati sve detalje nekog događaja, ali potrebno ga je naučiti nositi se i s lošim osjećajima. Jedini je način da dijete to nauči, dopustiti mu da ponekad sazna ružnu istinu.
Kada se dijete suočava s lošim emocijama pokažite mu da ste tu i da ga razumijete. Češće ga grlite, ljubite, ako je potrebno spavajte u istom krevetu, kako biste mu pomogli vratiti osjećaj sigurnosti u okolinu. Kako god vaše dijete reagiralo, nikada nemojte omalovažavati njegove osjećaje. Nemojte upotrebljavati rečenice poput „Nemoj biti tužan“ ili „Nije to ništa“. Pokažite djetetu da je normalno izražavati osjećaje i da vam se uvijek može obratiti.

3. Iskoristite situaciju u edukativne svrhe
Vjerujem da se slažete sa mnom da se u svakom zlu moramo potruditi pronaći ili makar stvoriti nešto dobra pa tako ova prirodna nedaća može postati prilika za podučiti vaše dijete važnosti ljubavi i poštovanja prema prirodi, ali i empatije i solidarnosti prema onima među nama koji su imali manje sreće i koji su, možda čak izgubili dom ili nekog voljenog. Na tom tragu pročitajte i pokušajte primijeniti i sljedeći savjet.

4. Potaknite dijete na solidarnost
Omogućite djetetu da bude dio pozitivne promjene, pomažući na neki način potrebitima, posebice ako se radi o vršnjacima. Osim što ga podučavate važnosti altruizma, pomažete mu da preuzme osjećaj kontrole nad situacijom, ali i jačate njegov osjećaj sigurnosti i samoefikasnosti.

5. Loše stvari se događaju, ali držimo se zajedno
Ne bojte se djeci govoriti istinu. Ne morate ići u detalje strašnih nesreća i nemilih događaja, ali uputite dijete u situaciju i, najbitnije, dajte mu do znanja da je s vama sigurno. Dijete će najbolje prihvatiti podatke koje mu kaže odrasla osoba kojoj vjeruje. Zato mu nemojte dopustiti da bitne ili potresne informacije saznaje putem interneta i drugih medija.
Kako biste dijete umirili objasnite mu da postoje ljudi koji brinu za našu sigurnost, poput vatrogasaca, hitne pomoći, liječnika. Budite spremni na puno pitanja i naoružajte se strpljenjem. I na svome vlastitom primjeru možete pokazati djetetu kako da se ponaša. Na kraju, dijete upravo u svojim roditeljima vidi model prema kojem se treba ponašati i što osjećati.
Nastojte djelovati što smirenije, a kada govorite o potresu, pokušajte ne dizati glas i imati smirene pokrete tijela.

Usporedimo na trenutak potres ili bilo koju lošu situaciju s turbulencijama u avionu.
U trenutku kada avion podrhtava, naglo pada, trese se, kako pilot reagira? Čujete li s razglasa nesiguran i preplašen glas pilota koji ni sam ne zna kako će se izvući? Ili ipak slušate umirujući glas koji vas uvjerava da će sve biti dobro i da su takve stvari sasvim uobičajene?
Pokušajte se pred svojim djetetom u stresnim situacijama ponašati upravo poput pilota koji je naišao na snažne turbulencije.
Ne dopustite da vaš mali putnik sjedi prestrašen dok jedini glas kojem vjeruje ne zna što reći. I ne zaboravite i na sebe. Dio svojih briga prebacite na kopilota jer i mi veliki trebamo podršku i utjehu.

6. Pokušajte se vratiti u rutinu
Nakon potresa povratak u koliko toliko normalnu dnevnu rutinu vrlo je važan i za djecu i za odrasle.
Ako ste se zbog potresa bili primorani preseliti, možete stvoriti nove rutine kojih ćete se tih izvanrednih dana pridržavati. Tako probajte održati približno isto vrijeme za spavanje i dnevne obroke, neka djeca prije spavanja peru zube, popodne drijemaju ili se nakon jela igraju. Zajedno osmislite aktivnosti i zaokupite dječju maštu.
Na taj ćete način održati barem privid normalnosti i u djeci probuditi osjećaj sigurnosti koji im je sada najpotrebniji.

7. Njegujte kod djeteta osjećaj zahvalnosti
Teška vremena znaju nam zamagliti pogled – usmjeriti nas isključivo na ono loše. Važno je stoga da tada podučite svoje dijete ponovno sagledati svoj život – sigurna sam da ćete svakodnevno pronaći u njemu barem jednu čaroliju. Možete krenuti tako što ćete svaki dan prije spavanja podijeliti s njime nešto na čemu ste vi taj dan zahvalni pa nježno potaknuti i njega da vam se pridruži.

8. Podučite dijete metodama opuštanja
Postoje vježbe disanja, progresivna mišićna relaksacija ili divne mindfulness vježbice koje možete raditi zajedno s djetetom. Možete i zajedno crtati strah pa mu dati neko nezastrašujuće ime poput Strašnislav, Profesor Potresić, Tresonja itd. kako biste postepeno umanjili njegovu snagu i intenzitet. Možete i raditi vježbice imaginacije gdje vaše dijete zamišlja da je superheroj koji ima neku određenu moć, a koju može prizvati svaki puta kada je u strahu. Zaista je mnogo kvalitetnih aktivnosti koje danas možete pronaći na internetu, a za savjet me slobodno kontaktirajte.

9. Ukoliko osjetite potrebu, potražite stručnu pomoć
Nažalost, traumatska iskustva mogu na nama ostaviti duboke tragove, a to je posebice tako kada se radi o djeci. Što ranije reagirate veća je mogućnost brzog i potpunog oporavka kao i prevencija mogućih zdravstvenih komplikacija.

10. Ne zaboravite na sebe
Ne možete pomoći nikome ako se vi sami ne osjećate dobro. Jer roditelj koji je dobro je dobar roditelj!
Djetetu možete najviše pomoći kada ste i sami smireni. No, nemojte očekivati od sebe nemoguće – naravno da nećete svakodnevno pričati na glas o svojim strahovima pred djetetom, ali nije vam zabranjeno podijeliti s njime poneki trenutak straha koji imate.
I na kraju, koliko god se sve oko vas sada činilo beznadno, nemojte zaboraviti da će i ovo proći.


Sljedeći članak
Sve personalizirane knjige u ponudi
Naša misija je smislenom personalizacijom oplemeniti priču i svakom stranicom svakom djetetu zrcaliti njegovu bezgraničnu posebnost, maštovitost i hrabrost. A ovo su knjige kroz koje to činimo:
Admin Bloger
Moguće vrijeme čitanja 3 minute
Kolačići (cookies) nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje kolačića. i