7 aktivnosti za zbližavanje s djetetom

Moguće vrijeme čitanja 6 minuta

Natrag na blog

Svaki dan nakon posla jedva odgledaš Dnevnik do kraja? A kad vidiš da film počinje poslije 21h ne pokušavaš si ni slagati da ćeš ga pogledati jer, tko pobogu može ostati budan toliko dugo?
Kuhanje ručka, spremanje, vožnja u vrtić, školu, briga o izvannastavnim aktivnostima, vrijeme za sebe (ako ga uspiješ negdje ugurati)…lista nema kraja.
Na kraju ti preostaje točno onoliko energije koliko je dovoljno da se odvučeš u krevet.
Ipak, kada dođe dječji rođendan uvijek si na rubu suza jer vrijeme tako brzo prolazi. Do jučer je tvoja beba bila prava beba. Sada već ima godinu, dvije, tri, nećeš se ni okrenuti već će ići u školu, a onda i krenuti s pubertetskim izljevima emocija.
Taj nepovratni protok vremena koji pretvara djecu u prave male ljude može se činiti kao najstrašnija babaroga. S jedne strane gledaš svoju djecu koja će, ako tako nastave (a nastavit će) prestati biti djeca. S druge strane, s njima, stariš i ti sama.
Zato ti svaki rođendan i svaki bitan događaj izazove taj gorko slatki osjećaj u ustima. Jer, teško je žonglirati između svih svakodnevnih obveza i tih malih osoba koje nas čekaju kod kuće.
Koji god stil roditeljstva odabrala, jer ima ih puno i svaka mala razlika u odgoju sada je poseban stil, postoji ono nešto što im je svima zajedničko. U čemu se svi slažu. Biti dobar roditelj znači provoditi vrijeme s djecom. To ne znači da svakoga dana morate provoditi sate i sate u parku, obilaziti dječje predstave, čitati slikovnice čitavo poslijepodne. Dovoljno je pokušati svaki dan uloviti mrvicu vremena samo za mališana koji te jedva čeka i isključiti sve ostalo.
Za dane kad osjećaš da je negdje zapelo i da 24 sata nisu dovoljna za sve što trebaš obaviti, a ideje za provođenje vremena s mališanom su presušile, donosimo ti nekoliko aktivnosti koje možete uklopiti u gotovo svaki dan:

1. Maženje prije spavanja
Nakon čitavog dana razdvojenosti ušuškajte se zajedno u krevet. Dijete će možda poželjeti podijeliti nešto što mu se toga dana dogodilo, a na roditelju je samo da sluša. Mali dječji problemi i tebi će poslužiti kao odmor za uši, a tvom će mališanu značiti sve na svijetu. Ušuškavanje vjerojatno neće dugo trajati jer će san pobijediti, ali dijete će u zemlju snova otići sretno i sigurno.

2. Zajedno pripremite doručak
Znamo da je puno lakše ustati pola sata prije djece i na brzinu pripremiti jelo. No, jedan dan u tjednu dopustite si malo ležernije jutro i ustanite u isto vrijeme. Doručak ne mora biti masterchefski, dovoljno je da pripremite topli kakao i zobene pahuljice, a dodatan plus za cozy atmosferu dajemo ako ostanete u mekanim pidžamama.
Osjećaj povezanosti i topline pratit će vas oboje kroz cijeli dan.

3. Prošećite
Ako se svako jutro autom vozite u vrtić ili školu, odaberite jedan dan kada ćete do tamo prošetati. Možda neće biti najbrže ikada i možda ćete morati ustati malo ranije, ali vrijeme koje ćete provesti zajedno na putu do odredišta puno je dragocjenije od nekoliko minuta ušteđenog vremena.

Sigurni smo da ćete se cijelo vrijeme držati za ruke, a tvoj će ti mališan pun uzbuđenja pričati što ga sve taj dan čeka.

4. Gledajte crtiće
Znaš svaku naslovnu pjesmu napamet, a dijalozi likova te prate i u snu? Znamo. Ali, da te utješimo, većina crtanih filmova koje djeca gledaju na televiziji traju svega nekoliko minuta. Zato sljedeći put kad tvoj mališan bude hipnotizirano buljio u ekran, pokušaj mu se pridružiti. Zajedno komentirajte likove, njihove postupke, pjevajte pjesmice. Poslije se možeš nagraditi nekom dobrom serijom (ili spavanjem).

5. Zajedno popravite stvari
Sljedeći puta kada se nešto u kući slomi, ošteti, treba bojanje, zasuči rukave zajedno sa svojim mališanom. Sitni popravci odličan su način za provođenje zajedničkog vremena, a istovremeno dijete uče odgovornosti i novim vještinama.
Krenete li primjerice bojati ogradu u dvorištu, djetetu možeš dati da samo pokuša obojiti dio. Ako na tavanu treba pronaći potreban alat, neka ono drži džepnu svjetiljku ili predvodi ulazak u prostoriju. Tako će se osjećati važno i znati da mu se vjeruje. A tebi će ubuduće situacije kada trebaš biti sam svoj majstor puno lakše pasti.

6. Smijte se, pjevajte i plešite
Ako tijekom tjedna nemate vremena, čim dođe vikend dočekajte ga veselo. Raspali najdražu dječju pjesmicu, a možeš prošvercati i neku odraslu, i zajedno zaplešite. Ritam, ples, skakutanje, vrtnja u zraku, sve će se to svidjeti i sasvim malenim bebama i onim nešto većim klincima koji su već sjeli u školske klupe. Nakon što se iskačete i isplešete, a glas izgubite na uvodnoj pjesmi Pepe Pig, zaslužili ste popodnevni spavanac.

7. Čitajte
Kada nemate volje za aktivnosti u prirodi ili je vrijeme vani negostoljubivo, pravi je trenutak za sklupčati se s dobrom knjigom.
A ima li bolje knjige od one koja govori upravo o vama?
Personalizirana knjiga Mamino blago priča priču o najvećoj i najposebnijoj ljubavi na svijetu – onoj između mame i djeteta. Zato, kada poželite zajedno krenuti na putovanje u daleke izmišljene zemlje, zavucite se pod dekicu i uskočite u svoju vlastitu priču.
Naravno, nismo zaboravili ni na tate, a nemoj ni ti. Svaki tata će se raznježiti uz našu personaliziranu priču, a na tebi je samo da ga pozoveš u vašu malu čitaonicu.

BESPLATNO PRELISTAJ MAMINO BLAGO

BESPLATNO PRELISTAJ TATINO BLAGO

Sljedeći članak
Pitali smo bebe zašto obožavaju ovu personaliziranu knjigu
Snovotvorka Marija
Moguće vrijeme čitanja 5 minuta
Kolačići (cookies) nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje kolačića. i