5 razloga zbog kojih biste svoje mališane trebali upisati u knjižnicu

Moguće vrijeme čitanja 3 minute

Natrag na blog

Petra ima dvije godine i sama se odlučila upisati u "kižicu". Dobro, bilo je to samo zato što je u tetinom novčaniku vidjela iskaznicu, pa je poželjela istu takvu sa svojim imenom (ona zamišlja da na iskaznici piše "Pepa Gaga" - kako samu sebe zove).

No ipak, želja je bila izražena pa ju je teta brže-bolje odvela u obližnju gradsku knjižnicu i prilično se iznenadila kada je kroz sat-dva (putem se Petra morala uzverati na baš svaku ogradu) svjedočila njenom pristojnom čekanju u redu, razgovoru s knjižničarkom i pregledavanju knjiga za posudbu.

Ako je ranije sumnjala, teta Ada se sada uvjerila u suprotno - dvogodišnjaci uistinu mogu redovito posjećivati knjižnice!

I znate što? To je odlična aktivnost i za vas i za vašeg mališana, i to iz više razloga. Nabrojimo samo neke od njih:

RAZLOG BROJ 1: SAMODISCIPLINA

Dijete prilikom posjeta knjižnici vježba samodisciplinu. U knjižnici ne smiješ vikati. U knjižnici nitko ne trči. U knjižnici svi govore ispod glasa, što na mališane djeluje umirujuće - dakako da se većina njih zaboravi, pa podigne glas ili napravi kakvu drugu buku (Petra se neprestano premješta sa stolice na stolicu), no vrlo brzo se umire, slijedeći primjere oko sebe.

RAZLOG BROJ 2: ČUVANJE I DIJELJENJE

Prema posuđenim knjigama smo naročito pažljivi. Pažljivo listamo. Pažljivo ih prenosimo i odlažemo. Učimo čuvati ne samo knjige, nego sve predmete koje koristimo. Nadalje, kad se pročita, knjiga se mora vratiti, koliko god da ti se svidjela. Ne možeš je zadržati jer moraš s drugima dijeliti.

RAZLOG BROJ 3: DRUŠTVENI ŽIVOT

Djeca u knjižnicama susreću drugu djecu - događa se interakcija. Razgovaraju, igraju se. Na dječjim odjelima gradskih knjižnica nisu im samo knjige na raspolaganju. Tu su i puzzle i slagalice, čime se često igraju u grupi.

RAZLOG BROJ 4: DOGAĐANJA

Tete sa dječjeg odjela tu i tamo organiziraju čitanje priča ili kakav sličan događaj- odlična stvar! Petra ih zove "predstave" i redovito ispituje kada će prisustvovati nekoj od njih.

RAZLOG BROJ 5: KNJIGE SU SUPER!

Ako redovito posjećuju knjižnicu, za djecu knjige postaju njihovo prirodno okruženje. Kao park ili igračke. Kao doručak i odlazak na spavanje. Sastavni dio njihovog života. U ranoj fazi, nije ključno čak niti to da ih "čitaju". Dovoljno je da ih gledaju, dodiruju - da se s njima susreću.

Ako ste imali bilo kakve dvojbe, sada ste ih razriješili. Upisati dvogodišnjaka u knjižnicu odlična je ideja!

Sljedeći članak
Čemu služe tate?
Složili smo must-have listu za sve prave tate.
Dorotea Zovko
Moguće vrijeme čitanja 3 minute
Kolačići (cookies) nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje kolačića. i